Burgerhuis in art-decostijl

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd door de nv "Oost West Thuis Best", naar een ontwerp door de architect Edmond Lauwens uit 1935. Opdrachtgever was de heer J. Wittemans. De bouwmaatschappij "Oost West Thuis Best" was vooral actief op het Kiel en in Wilrijk, waar tussen 1927 en 1937 vele tientallen zogenaamd 'goedkope woningen' werden opgetrokken. Vanaf 1931 werden de bouwdossiers ingediend door Edmond Lauwens, die minstens van dan af in functie was als huisarchitect van de maatschappij. De toen vijfenveertigjarige architect begon zijn carrière omstreeks 1910, en liet zich vóór de Eerste Wereldoorlog in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" opmerken met panden in art-nouveaustijl. De woning Wittemans is representatief voor zijn ontwerpen uit het latere interbellum.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en lekdrempels, en witte kunststeen voor de deur- en vensteromlijstingen van de pui en de lateien en ornamenten van de bovenverdiepingen. Geleed door de puilijst en axiaal van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede middenrisaliet, dat op de eerste verdieping als bow-window is uitgewerkt, geaccentueerd door een centrale console en een kroonlijst. Getrapte topstukken met lauwerkrans bekronen de flankerende penanten. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met op de begane grond de garagepoort en het inkomportaal met zijlicht, en op de bovenverdiepingen registers van rechthoekige en getoogde vensters met sluitsteen of hanenkam, en boven de houten kroonlijst rondbogige dakkapellen. Het houten schrijnwerk van de garagepoort, inkomdeur en vensters is bewaard, evenals het smeedijzeren traliewerk en de voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, die wordt opgedeeld door de centraal ingeplante traphal met bovenlicht. Behalve de inkomhal met vestiaire en de garage, biedt de begane grond ruimte aan de keuken met 'monte plats' en de ontbijtkamer. Het salon met cosy-corner en de eetkamer met office beslaan de bel-etage. Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers en de badkamer annex linnenkamer en wc, het dakniveau herbergt drie mansardekamers en een bergplaats.