Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1883 gebouwd in opdracht van juffrouw De Keyser, door Felix Burlet. Van deze aannemer zijn in Antwerpen een vijftiental nieuwbouwprojecten teruggevonden uit de jaren 1872 tot 1896. Het betreft burgerhuizen van een conventioneel type, de meeste voor eigen rekening, enkele in opdracht van derden, met een grote concentratie in de wijk Zuid.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Opmerkelijk is de als korfboogarcade vormgegeven pui, die zich onderscheidt door composiete rondzuilen, een terugwijkende achterwand met schijnvoegen, en Franse balkons met balustrade aan de vensters. Geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas, op de eerste verdieping gemarkeerd door een driezijdige houten erker met ingesnoerde basis, colonnetten, afdak en smeedijzeren vorst. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van korfboogopeningen in de pui en rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping met sluitsteen. Een klassiek hoofdgestel met rondboogarcaden in de fries en een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Smeedijzeren inkomdeur uit de vroege 20ste eeuw, houten vensterschrijnwerk, smeedijzeren souterraintralies en parapetten.

De plattegrond is vermoedelijk georganiseerd rond de centraal ingeplante traphal met bovenlicht.