Academie voor Schone Kunsten en conciërgewoning

Beschrijving

Respectievelijk conciërgewoning en Academie voor Schone Kunsten. Laatst genoemde gesticht in 1778 onder impuls van Jacques Carel Carton en enige notabelen, en gehuisvest in de zuidvleugel van de Hal. In 1780 door Maria-Theresia tot Koninklijke Academie van teken-, schilder- en bouwkunst verheven. Gesloten tijdens de Franse Revolutie. Heropend in 1804 en in 1865 aangevuld met een Nijverheidsschool. Beide in 1879 overgebracht naar de zogenaamde "Commandance" in de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Ten gevolge het schaarse leerlingenaantal, in 1897 afgeschaft. Verwoesting van de gebouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wederopbouw naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1922. Heropening van de Academie voor Schone Kunsten op 11 september 1961, gevolgd door de afschaffing van de Nijverheidsschool in 1965.

Breedhuis van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) geïnspireerd op de lokale renaissancestijl, zie getrapte dakvensters en -kapellen en de vensteromlijstingen. Verankerde baksteenbouw met gebruik van arduin voor onder meer dorpels, stijlen, omlijsting van poort, deur en keldervenster, schamppalen, panelen, afzaat ter markering van de plint, negblokken, bordes, dekplaten. Lijstgevel, afgelijnd met dubbele muizentand en getypeerd door twee (deur)risalieten van twee traveeën, uitlopend op trapgevel. Gevelritmering door middel van rechthoekige vensters met pseudobolkozijn - onder meer drielicht rechts - onder gekoppelde, rondbogige ontlastingsbogen op begane grond, onder korfbogige ontlastingsboog op verdieping, gevat in een gezamenlijke korfboogomlijsting, zie Brugse travee. Rondboogdeur met bovenlicht rechts. Links, rondbooppoort in arduinen omlijsting, geflankeerd door schamppalen, en heglaasde schouderboogdeur met aansluitend dito venstertje, in analoge rondhoogomlijsting met verdeeld bovenlicht. Kleine roedeverdeling algemeen. Panelen met schouderboogprofilering, ter hoogte van het linker risaliet.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 1801.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine