Woning D'Heedene

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning D'Heedene

Beschrijving

Bescheiden burgerwoning met een verfijnd uitgewerkte art-decolijstgevel, naar een ontwerp van 1925 van de lokale architect Gustaaf D'Heedene. Het bouwdossier van het huis staat op naam van Eugeen D'Heedene, die woonde in Boechout op de Liersesteenweg 117. Gustaaf, toen een jonge architect van 24 jaar, woonde op dat moment in de Eikblokstraat 26, in een begin-20ste-eeuwse woning met neoklassieke gevel. Uit bouwaanvragen van een paar jaar later blijkt dat hij vrij snel na afwerking van de woning die hij tekende voor Eugeen D'Heedene, die woning zelf betrok, zeker vanaf 1928. Mogelijk tekende hij de woning al met de gedachte er zijn bureau te gaan vestigen. Dit kan de grote aandacht voor het gevelopzet en de zeer verfijnde, zuivere art-deco-ornamentiek verklaren. Ditzelfde ontwerp past D'Heedene ook toe bij de bouw van een meergezinswoning met garage in de Sanderusstraat 23 in Antwerpen, een opdracht uit 1928.

Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Roodbruine bakstenen lijstgevel waarin rijke verwerking van witte natuursteen of similipierre waarin de decoratieve elementen zijn verwerkt. De lijstgevel rust op een blauwe hardstenen plint en is bekroond door een natuurstenen kroonlijst met geometrische art-decofriezen. Het bakstenen parement wordt duidelijk verticaal geritmeerd, door monumentale, vlakke pilasters die de twee traveeën aflijnen en waartussen de rechthoekige muuropeningen zijn geschikt. Nadruk op voordeur in de linker travee, nadrukkelijk omlijst in witte natuursteen, met rijke geometrische art-decoversiering. In deze omlijsting zijn behalve de deur ook twee flankerende, smalle zijlichten vervat, voorzien van traliewerk. Boven de deur zitten twee kleine vensters, die de badkamer en de bergruimte op de tussenverdiepingen verlichten. In de venstertravee twee grote rechthoekige vensteropeningen op elke bouwlaag. Tussen de boven elkaar liggende muuropeningen in, zijn natuurstenen velden met art-decoversiering voorzien. Het oorspronkelijke schrijnwerk van deur en vensters is vervangen.

De architect vertrekt van de sinds de 19de eeuw gangbaar zijnde enkelhuisplattegrond, met gang, trappenhuis en keuken in de smalle deurtravee en grote, in elkaar overlopende woon- en slaapkamers in de brede venstertravee. De werking met tussenverdiepingen in de deurtravee zorgt voor een modernere indeling van de ruimtes en voor extra woon- en bergruimte in deze compacte woning. In de kelder wordt een kolenkelder voorzien ter hoogte van de deur, een waskelder aan straatkant en een bergruimte aan tuinzijde. Op de begane grond geeft het portaal uit op een kleine inkom met wc en vestiaire, waarachter het trappenhuis zit met omlopende bordestrap, leidend naar de kelder en de verdiepingen. Achter het trappenhuis zit de ruime keuken, opgenomen in het hoofdvolume van de woning; een lage aanbouw biedt ruimte aan een bergplaats. In de brede venstertravee rechts zit een klassieke enfilade van woonkamer en eetkamer, verbonden met grote beglaasde deuren en met deurvensters uitgevend op de tuin. De plafonds van de ruimtes in de deurtravee zijn lager dan die van woonkamers: de architect werkt hier met tussenverdiepingen, bereikbaar vanop de trapbordessen. Boven de hal vinden we op de eerste tussenverdieping een badkamer, en onder het dak een volwaardige extra kamer, voorzien als bergruimte. De compacte traphal geeft op de verdieping uit op een centrale, overhoeks geplaatste nachthal, van waaruit drie slaapkamers te bereiken zijn.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 1515.