Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Op een heuvel gelegen villa, kadastraal geregistreerd in 1939, maar reeds in 1935 gebouwd in opdracht van Norbert Anne de Molina, naar verluidt naar ontwerp van de Merchtemse architect Jean De Roy. De woning wordt voorafgegaan door een met een lage bakstenen muur omheind terras, toegankelijk via hardstenen treden, geflankeerd door opvallende hardstenen pijlers.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een hoog pannen schilddak met kleine dakkapel. Lijstgevel afgelijnd door een overkragende houten dakgoot. Contrasterend materiaalgebruik, namelijk baksteen tot onder de doorgetrokken lekdrempels van de licht terugspringende bovenverdieping, die is afgewerkt met een wit geschilderde bepleistering. Parement verlevendigd door het gebruik van similisteen met het uitzicht van blauwe hardsteen, toegepast als horizontale banden, plint, lekdrempels, luifel en als omlijsting van de deur en vensters. De benedenverdieping wordt geopend door grote rondboogvensters, gevat in een decoratieve omlijsting met horizontale accenten en een sterk uitvergrote, vlakke sluitsteen. Rechthoekige vensters op de bovenverdieping. De middentravee wordt gemarkeerd door een rondboogvormige deuropening onder een opvallende luifel, met daarboven een rechthoekig drielicht. Bewaard, wit geschilderd houten schrijnwerk met eveneens bewaarde rolluiken op de benedenverdieping.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1939/52.
  • Informatie verkregen van de familie van architect De Roy (22 juli 2017).
  • Mondelinge informatie verkregen van de bewoner (28 september 2015).