Sint-Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel

Beschrijving

Bakstenen wegkapel, opgericht circa 1930 ter ere van de patroonheilige van het gehucht Bollebeek, namelijk Sint-Antonius Abt.

Op de topografische kaart van 1892 was een kapel aangeduid aan de overzijde van de straat. Op die van 1930 werd de kapel aangeduid op de huidige locatie. Het kadaster registreerde de bouw in 1938. De kapel stond er op dat moment volgens de kadastergegevens al minstens twee jaar, aangezien er vaak lange tijd verliep tussen de bouw van een kapel en de registratie ervan in het kadaster.

Kapel op rechthoekige plattegrond onder een licht overkragend zadeldakje met kunstleien. Baksteenbouw op een gepikte plint. Het gesloten volume wordt enkel in de puntgevel vooraan geopend door een rondbogige muuropening met een bewaarde houten, rechthoekige deur met houten waaiervormige roeden in het bovenlicht en de vermelding "H. Antonius Abt B.V.O.".

Het interieur wordt gekarakteriseerd door een tegelvloer en gewitte bakstenen muren met een gecementeerde plint. Zeer verzorgd altaar, uitgevoerd in hout en voorzien van een gemarmerde afwerking. Altaarbekroning opgebouwd uit een rechthoekige nis in een fraaie, neoclassicistisch uitgewerkte entablementomlijsting met bekronend rondboogfronton; gepolychromeerd plaasteren Sint-Antoniusbeeld.

• Archief Heemkundige Kring Soetendaelle, Kapellekes fietsroute.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1938/21.

Auteurs: Verhelst, Julie