Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Beschrijving

Kapel, gedateerd 1881 door middel van een ijzeren plaatje tegen de geveltop. In het kadaster werd ze geregistreerd in 1887 op grond van de familie Meskens – Van Bevere, eigenaars van de hoeve aan Weyenberg nummer 6. Naar verluidt werd de kapel hersteld in 1943. Voorheen was de geveltop voorzien van de vermelding "O.L.V./ van het H. Hart/ Bid voor ons".

De kapel is gesitueerd ten noordoosten van de hoeve, meer bepaald op de hoek van het perceel dat er ten noorden bij aansluit. Ze wordt omgeven door akkers en weilanden. Links naast de kapel werd recent een linde aangeplant. De kapel wordt links geflankeerd door een verzorgd smeedijzeren hekje.

Kapel op een rechthoekige plattegrond onder een uitkragend zadeldakje (mechanische pannen) met een aflijnende houten kroonlijst aan de voorzijde; bekronend ijzeren kruis en plaatje met vermelding “1881”. Het volume is voorzien van een cementering met schijnvoegen, die een onderscheid maken tussen de plint en de bovenbouw. Een oude foto toont aan dat de cementering voorheen onbeschilderd was en dat enkel de vlak uitgewerkte geveltop voorzien was van een witte afwerking en een opschrift. Minstens sinds het einde van de jaren 1980 is het volledige parement wit geschilderd.

De voor- en zijgevels worden telkens aan weerszijden gemarkeerd door pilasters onder sober vormgegeven kapitelen. De voorgevel van de kapel is geopend met een eenvoudige rondboogvormige toegang. Een rechthoekige ijzeren toegangsdeur met een deurlicht, afgesloten door decoratief ijzeren hekwerk, is geplaatst onder een rondboogvormig bovenlicht met bewaarde ijzeren roedeverdeling. Beide zijgevels zijn opengewerkt met spitboogvormige vensteropeningen in een omlijsting met bekronend kruis en ingevuld met een venster met bewaarde ijzeren roedeverdeling. De achtergevel is momenteel afgewerkt met kunstleien.

Het interieur ontvouwt zich onder een tongewelf en is afgewerkt met een wit geschilderde bepleistering. Blauwe tegelvloer, afgelijnd met een witte boord. Zowel de voorzijde van het altaar als de lambriseringen langs de flankerende wanden zijn bekleed met witte faiencetegels op een plint in blauwe faience, aan de bovenzijde afgelijnd met een boord tegels met florale motieven. Op het altaar staat een plaasteren Onze-Lieve-Vrouw met Kind, geplaatst voor een blauw geschilderd vlak op de achterwand.

• Archief Heemkundige Kring Soetendaelle, Merchtemse kapelletjes.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1887/85.
  • S.N. 1989: Merchtem: kerk en parochie O.L.Vrouw-ter-Noodt, Merchtem, 98bis.

Auteurs: Verhelst, Julie