Gekoppelde arbeiderswoningen

Beschrijving

Tweewoonst bestaande uit twee arbeiderswoningen in spiegelbeeldschema onder één dak, gebouwd in opdracht van landbouwer Jan Robyn-Vanderstappen en kadastraal geregistreerd in 1905. Bouwheer Robyn was sinds 1882 eigenaar van de restant van de nabijgelegen Motte aan de Burchtlaan.

Symmetrisch breedhuis van tweemaal twee traveeën en twee bouwlagen, onder een schilddak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat), met de voorgevel gericht naar het zuiden. Het dak is aan de voor- en achtergevel voorzien van telkens twee kleine dakkapellen geflankeerd door voluutvormige, houten vleugelstukken. De dakkapellen worden bekroond door een uitkragend zadeldakje met piron, waarbij de dakranden afgewerkt zijn met verzorgde houten windborden. De lijstgevel wordt afgelijnd door een geprofileerde houten kroonlijst op uitgewerkte modillons. Verankerde baksteenbouw, waarbij het roodbruine metselwerk in kruisverband ter hoogte van de voorgevel verlevendigd is met geelkleurige en gesinterde baksteen, onder meer voor de horizontale banden. De plint is afgewerkt met een cementering met schijnvoegen. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels openen de voorgevel. De booglijsten van de vensters zijn uitgewerkt in kleurrijke baksteen en op de begane grond voorzien van hardstenen sluit- en aanzetstenen. De twee benedenvensters, gesitueerd in de middentraveeën, zijn voorzien van luiken. In de zijtraveeën bevinden zich de getoogde deuren, geflankeerd door hardstenen rechtstanden en voorzien van een sluitsteen in diamantkopvorm.

Sobere bakstenen achtergevel, geopend met getoogde vensters, en voorzien van twee oculi ter hoogte van de middentraveeën van de bovenverdieping, voorzien van een bewaarde stervormige roedeverdeling.

De woning is ten noorden verbonden met een parallel eenlaags bijgebouw, dat eveneens haaks op de straat georiënteerd is en verbouwd. Ten zuiden wordt de tweewoonst voorafgegaan door een voortuin, die doorsneden is met een wandelpad dat gedeeltelijk de oorspronkelijke kasseien bewaart. Aan de straatzijde bevindt zich een opvallende topiary van taxus in een bolvorm gesnoeid.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1905/52.
  • ASSELMAN R. 1997: Merchtem ons dorp, deel II. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 116.
  • S.N. s.d.: Van Klein Molenbeek tot Bleukenweg, Heempraatje.

Auteurs: Verhelst, Julie