Architectenwoning Albert Coppens

Beschrijving

Deze rijwoning in art-decostijl werd in 1932 ontworpen door de lokale architect Albert Coppens als zijn eigen woning.

Albert Coppens bouwde een bescheiden, maar vrij vooruitstrevend oeuvre uit in Deurne. Behalve zijn eigen woning in een verzorgde art deco, kennen we verder nog een aantal eenvoudige ontwerpen in modernistische stijl in de Venneborglaan 13 en 18, en een appartementsgebouw en meergezinswoning op de Turnhoutsebaan.

De woning telt twee bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak. Bruine bakstenen lijstgevel afgezoomd met een daklijst van keramische pannen. Opmerkelijk uitwerking van de brede venstertravee als doorlopende, massieve rechthoekige erker, boven elke bouwlaag gemarkeerd door een (vernieuwde) luifel. Op elke bouwlaag een breed drielicht met bewaard schrijnwerk en opmerkelijk glas in lood in art-decostijl. Smalle deurtravee met overluifelde deur, met opnieuw verfijnd glas in lood in het bovenlicht en bewaard houten schrijnwerk met fraaie indeling. De keldergarage werd in 1948 toegevoegd; het oorspronkelijke voortuinhek is vervangen.

Typische enkelhuisplattegrond, zoals sinds de 19de eeuw toegepast bij zowat alle stedelijke rijwoningen. Gang met trappenhuis in de smalle deurtravee, waarachter de keuken in en smalle achterbouw. In de brede venstertravee een enfilade van twee woonkamers. Hoewel latere bouwdossiers uitwijzen dat Coppens deze woning zelf betrok, vertoont de plattegrond in het dossier een opdeling in twee flats, één per bouwlaag.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 8259.