Sint-Jozefsinstituut

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefsinstituut

Beschrijving

Bejaardentehuis van de zusters van Sint-Jozef met bijhorende school rechts; alleenstaande directeurswoning links (nummer 29). Voor de Eerste Wereldoorlog gevestigd intra muros aan de hoek Gezelleplein-Bollingstraat, thans ingenomen door het Sint-Vincentiuscollege. Neogotisch gebouwencomplex naar verluidt naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1923. Omgevende tuin en geplaveide speelplaats aan straatzijde afgezet met haag.

Bejaardentehuis "Huize St.-Jozef": vier vleugels van twee bouwlagen gesloten opgesteld rondom binnenplaats. Gele baksteenbouw onder leien zadeldaken met houten dakkapellen; centrale dakruiter. Straatgevel op arduinen plint. Risalietvormende trapgevels ter hoogte van de hoeken en de centrale deurtravee, met bijkomende rondboognis waarin beeld van Sint-Jozef op sokkel, tussen de jaarstenen "Anno" "1923" in de geveltop. Gevelritmering met Brugse traveeën. Aflijnende bakstenen tandlijst. Rechthoekige muuropeningen met gecementeerde en/of arduinen boven- en onderdorpels; laatst genoemde doorgetrokken op de begane grond. Traditiegebonden houtwerk onder meer kruisramen en deels beglaasde deuren, met kleine roedeverdeling. Soortgelijke achter- en zijgevels.

In de voortuin, recenter Sint-Jozefkapelletje gedateerd 1945 door middel van gevelsteen in de puntgeveltop.

Rechts, laag klasgebouw (nokrichting loodrecht op de straat) in aansluitende vereenvoudigde bouwtrant; typerende grote raamoppervlakken. Dieperin gelegen, recentere vleugel.

Alleenstaande directeurswoning (nummer 29) met omhaagd voortuintje. Burgerhuis met L-vormige plattegrond en twee bouwlagen onder haakse zadeldaken (nokrichting parallel aan de straat, leien). Aansluitende neogotische bouwtrant zie typerende trapgevels onder meer zijgevels, aflijnend baksteenfries, rechthoekige vensters onder meer arduinen kruis- en kloosterkozijnen, verdiepte korf- en rondboognissen, gemarkeerde schoorsteentravee in de zijgevels; portaaltje onder lessenaarsdak.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine