Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag gebouwd in opdracht van de zangeres Elisa Levering, naar een ontwerp door de architect Jan Jacobs uit 1912. Tot het bouwproject behoorde een turnzaal onder zadeldak, ingeplant achter in de tuin over de volledige breedte van het perceel. Een latere eigenaar E. Stoopen, liet in 1926 door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck een pseudo-mansarde toevoegen.

De woning Levering maakt deel uit van het vroege oeuvre van Jan Jacobs, die omstreeks 1900 zijn debuut maakte als architect, en zich vóór de Eerste Wereldoorlog liet opmerken met woningen in sobere art-nouveaustijl. Uit deze periode dateren ook meerdere landhuizen in Engels geïnspireerde cottagestijl, zoals de "Eikenhoeve" en het "Hof ter Vijvers" te Kapellen. Tijdens de jaren 1920, aanvankelijk in associatie met de architect Paul Smekens, ontwikkelde Jacobs een stijlvolle, zakelijke art-decostijl, waarvan het appartementsgebouw "Résidence La France" aan de Jan Van Rijswijcklaan en het kantoorgebouw Compagnie Nationale d’Eclairage aan de Louiza-Marialei als meest representatieve voorbeelden gelden. Vanaf de jaren 1930 zette de architect, die vermoedelijk tot in de jaren 1950 actief bleef, de stap naar een meer uitgesproken modernisme. Een belangrijk aandeel in zijn architectuurproductie betreft gebouwen voor infrastructuur en nijverheid.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een plat dak, sinds 1926 een pseudo-mansarde. De sobere lijstgevel heeft een parement uit roomkleurige Silezische brikken in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor hoekblokken, lateien, waterlijsten en de bow-window, en blauwe hardsteen voor de plint en lekdrempels. Geleed door de puilijst en asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de brede zijtravee, die op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een bow-window met vierlicht. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met registers van rechthoekige muuropeningen, het portaal gevat in een entablement op pilasters, onder rondbogig bovenlicht. Een klassiek hoofdgestel met rozettenfries en houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeur, smeedijzeren art-nouveau-traliewerk van het souterrain en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer, veranda en terrasloggia de begane grond. De keuken en wasplaats bevinden zich in het souterrain.