Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Beschrijving

Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de handelaar J. Herrebrandt, naar een ontwerp door Victor Lebens uit 1922. De later toegevoegde pseudo-mansarde dateert uit 1936. De loopbaan van de architect, die kort vóór 1910 van start ging en in 1935 lijkt te zijn geëindigd, was vermoedelijk niet bijzonder productief. In de weinige realisaties die van hem bekend zijn, zoals zijn eigen woning aan de Jan Van Rijswijcklaan, paste Lebens de beaux-artsstijl toe.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen oorspronkelijk onder een plat dak, sinds 1936 onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel heeft een parement uit witte natuursteen, op een plint met schamppalen uit blauwe hardsteen. Regelmatig van opzet, beantwoordt de compositie aan de klassieke driedeling, opgebouwd uit een geblokte, sokkelvormende pui, de door waterlijsten gemarkeerde bel-etage, en de hogere verdiepingen in kolossale orde, afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen. Pui met naast de inkomdeur, een brede inrijpoort oorspronkelijk met rolluik, overspannen door een ijzeren I-balk met rozetten. Op de bovenverdiepingen registers van rechthoekige vensters met smeedijzeren borstwering, op de bel-etage gevat in vlakke, hogerop in oplopende, geriemde omlijstingen met oren, guttae en lekdrempels op klossen. Bewaarde houten inkomdeur met smeedijzeren tralie; de inrijpoort werd recent ingevuld met een plint en raampartij.

Het programma omvat drie appartementen met een identieke L-vormige plattegrond, ontsloten door de gemeenschappelijke, zijdelings ingeplante inkomhal en de tegen de achterbouw aanleunende traphal. De begane grond biedt ruimte aan een garage en een conciërgewoning. De compact georganiseerde flats bestaan uit en woonkamer, twee slaapkamers, een keuken met terrasloggia en een badkamer annex wc.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1922#14525 en 18#4884.