• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1882 als een volledige heropbouw in opdracht van rentenier Joannes De Geest – Van Keer, die eveneens eigenaar was van nummer 47 en dat pand op hetzelfde moment liet vergroten. Nadien, omstreeks 1887, vond een vergroting van de woning plaats onder handelaar Constant De Geest – Van Heymbeeck, de nieuwe eigenaar. De Geest was burgemeester van Merchtem van 1885 tot 1917.

Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, kort na de bouw verhoogd tot drie, onder een afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat). Lijstgevel afgelijnd door een fries met een geprofileerde architraaf en rozetten, onder een houten kroonlijst op tandlijst en rijk uitgewerkte, uitgelengde consoles. Gedecapeerd baksteenparement op een hardstenen plint.

De gevel wordt horizontaal geleed door een hardstenen puilijst en doorgetrokken lekdrempels. De regelmatige ordonnantie van getoogde en rechthoekige vensters, respectievelijk op de onderste twee en bovenste bouwlagen, wordt onderbroken door een deurvenster op de eerste verdieping, die de deurtravee markeert en voorzien is van een balkon op zware hardstenen voluutconsoles, afgesloten met decoratief ijzeren hekwerk. De getoogde vensters zijn gevat in een geriemde omlijsting, uitgevoerd in blauwe hardsteen op de begane grond en op de eerste verdieping bepleisterd en voorzien van een decoratieve sluitsteen geflankeerd door festoenen. Decoratieve, bepleisterde consoles en spiegels verlevendigen de borstweringen op de eerste verdieping. De rechthoekige bovenvensters zijn gevat in een vlakke hardstenen omlijsting.

Al het schrijnwerk werd vernieuwd, met uitzondering van de rechthoekige houten vleugeldeur onder een getoogd bovenlicht, gevat in een geriemde hardstenen omlijsting met sluitsteen. De deur wordt rechts geflankeerd door een ijzeren voetschraper, ingewerkt in de plint.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1882/16 en 1888/8.
  • ASSELMAN R. e.a. 1996: Merchtem ons dorp, deel I. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 47, 57.

Auteurs: Verhelst, Julie