Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Goed bewaarde en prominent op een hoogte gelegen villa, kadastraal geregistreerd in 1880 als 'nouvelle construction' in eigendom van Joannes-Ferdinand Stas-Degroef, beenhouwer Elsene. Het perceel is toegankelijk via een bewaard ijzeren hek tussen geblokte pilasters. Achter het hek vertrekt een gekasseid pad naar de woning. Aan de straat is het perceel trouwens afgezet met een bakstenen muur, voor een deel eveneens bekroond door ijzeren hekwerk.

Het betreft een onderkelderde, uit baksteen opgetrokken, vrijstaande woning met traditionele opbouw en indeling, meer bepaald een dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak met de nok haaks op de straat. De voorgevel, opgevat als lijstgevel op hardstenen plint, wordt gemarkeerd door een centraal, inkomrisaliet met verhoogde puntgevel, voorafgegaan door een steektrap. Aan weerszijden van het risaliet is er een venstertravee met verspringende gevelvlakken die het geheel een dynamisch karakter verlenen. De muuropeningen zijn licht getoogd en voorzien van hardstenen lekdrempels; het schrijnwerk is voor zover zichtbaar bewaard. Het decoratieve aspect bleef beperkt tot de sterk geprononceerde sluitstenen en imposten, de gedichte steigergaten met stermotief en de kroonlijst op tandlijst en klossen met verzorgd uitgewerkte windborden.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1880/1.