erfgoedobject

Tuinpaviljoen

bouwkundig element
ID
303903
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303903

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinpaviljoen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Tuinpaviljoen, volgens de huidige eigenares, voorheen gebruikt als chauffeurswoning, bij het eclectische burgerhuis op nummer 29, waarvan het perceel zich voorheen tot hier uitstrekte. Momenteel gelegen in de tuin van nummer 25 en in gebruik als tuinpaviljoen. Voortgaande op het uitzicht vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het paviljoen staat niet ingetekend op het kadaster.

Onderkelderd paviljoen met rechthoekige basis voor de polygonale plattegrond van de sterk verhoogde begane grond die toegankelijk is via een bruggetje in rotsimitatie. De (kelder)basis is afgelijnd door een overhoekse baksteenfries en wordt geopend door smalle licht getoogde vensters. Het geheel is opgetrokken uit rode baksteen onder kunstleien bedaking. Decoratieve verwerking van gesinterde baksteen voor de bovenbouw: een getande muurband die omloopt boven de getoogde muuropeningen, de lekdrempels en spiegels op de borstweringen, de aflijnende boogfries en tot slot de steigergaten. Het schrijnwerk werd integraal vernieuwd. Het paviljoentje wordt ten zuidoosten geflankeerd door een ronde toren met trap naar de zolder en bovenaan uitgewerkt als duiventoren. Rondboogvensters in een omlijsting van gesinterde baksteen.

Het interieur omvat een eenvoudige bepleisterde en beschilderde ruimte met mogelijk later ingebrachte schouw.


Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tuinpaviljoen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303903 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.