Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost der Bedrukten

Beschrijving

Verzorgde wegkapel toegewijd aan Maria, in oorsprong opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw, zie jaartal 1839. De kapel wordt voorafgegaan door een aarden pad tussen twee beukenhagen en wordt ook wel Kapel van 't Vlaanderenveld genoemd.

Over de oorsprong en de bouw van de kapel zijn weinig gegevens voorhanden; ze wordt voor het eerst aangeduid op de topografische kaart van 1867, wat kan overeenkomen met het jaartal 1839 dat wordt weergegeven op de kapel. Tot vandaag is de kapel trouwens niet ingetekend op het kadaster, bijgevolg zijn er geen mutatieschetsen voorhanden. Volgens gegevens uit de 'Beschrijving van de Parochie Hoeilaart anno 1901' zou de kapel gebouwd zijn in 1840 in opdracht van baron de Man d’Hobruge, kastelein van het vroegere Ter Heyde. Baron de Man d’Hobruge was op dat ogenblik trouwens ook burgemeester van Hoeilaart.

Kapel op rechthoekige plattegrond opgetrokken uit kalkzandsteen en baksteen onder een pannen zadeldakje met de nok loodrecht op de straat. Puntgevel afgelijnd door een hardstenen kroonlijst met gestrekte uiteinden en een bekronend kruis. Getraliede, rondboogvormige muuropening met ter hoogte van de imposten 'ANNO' '1839'. Voortgaande op oude prentkaarten was de top voorheen gecementeerd met schijnvoegen en voorzien van het opschrift 'Zet langs dezen weg geen voet/ of(?) zeg Maria weesgegroet'. De zijgevels zijn nog steeds gecementeerd met schijnvoegen.

Bepleisterd en beschilderd interieur met rondboognis voorzien van een gepolychromeerd plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind en hogerop plaat met inscriptie 'Neemt allen uwen toevlucht tot Maria H.T. 1893’. Tegelvloer met ingelegde motieven.

• DEWIT R. & VAN LOON R. s.d.: Hoeilaart mijn dorpje vroeger en nu, Hoeilaart, 89.
  • S.N. 2001: Beschrijving van de parochie Hoeilaart 1901, Zoniën 25.2, 58-63.