Villa Van Peer naar ontwerp van Jo Crépain van 1987

Postmodernistische villa van 1987 naar een ontwerp van Jo Crépain.

De villa betreft een architecturaal totaalconcept met in westelijke richting zicht op het Zoniënwoud, hoewel enigszins verborgen door de hoge haag die het perceel omgeeft.

Het betreft een achterin gelegen, vrijstaande woning die volgens het ontwerp werd opgetrokken in roze betonsteen, doch naderhand een antracietgrijze kaleilaag kreeg. Het geheel bestaat uit drie parallelle beuken, waarvan het inspringende centrale volume de inkom en de keuken bevat. In het oorspronkelijke ontwerp was hier ook de garage voorzien. Het westelijke volume, het dichtst bij de straat gelegen omvat het atelier, terwijl het oostelijke volume via een gevelbreed terras met een pergola in gegalvaniseerd staal uitgeeft op de tuin. Hier bevinden zich de zit- een eetruimte met op de duplex een tv-hoek. Beide volumes hebben een plat dak en een strak geritmeerde buitengevel met hoge rechthoekige muuropeningen voor een maximale lichtinval, aan de straatzijde geheel aan de achterzijde gedeeltelijk ingevuld met glasdallen. De slaapkamers bevinden zich onder het gebogen dak van de middenbeuk.

De tuin werd mogelijk samen met de woning ontworpen en vertoont een vrij strakke aanleg.

• BORKA M. & JANSSENS K. 2003: Jo Crépain Architect '73-'03, Oostkamp, 131.

Aanvullende informatie

De tuin werd effectief in samenhang met de architectuur ontworpen door tuin- en landschapsarchitect Jan Moereels. Deze ontwerper is verantwoordelijk voor veel tuinontwerpen bij projecten van Jo Crepain in de periode 1984-2000, aangezien hij toen bij Crepain werkzaam was als vrije medewerker.

De tuin werd uitgevoerd volgend op de bouwwerken, na intens overleg met de toekomstige bewoners. De uitvoering gebeurde zeer precies en voor alle onderhoudsvragen was er een zeer intens contact met de bewoners.

De beukenhagen refereren naar het bos aan de overzijde, de vruchtbomen naar het omgevende landschap. De grassen geven intimiteit aan de inkomzone en vormen door hun fijne structuur een mooi contrast met het woningvolume. Blauwe regen op het met staalkabels overdekte terras geeft in de zomer de nodige schaduw maar zorgt tevens voor een speelser effect: door de klimplanten door heb je een open beeld op de tuinkamer afgesloten met grijsgroene knotwilgen.

• Informatie verkregen van J. Moereels (18 september 2022).