• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

19de-eeuws burgerhuis met omringende tuin die aan de straatzijde is afgezet met een bakstenen muur. In de as van de inkomdeur is er een ijzeren hek tussen geblokte pijlers; de tuin is toegankelijk in de zuidoostelijke hoek via een ijzeren hek, eveneens tussen geblokte pijlers, met de initialen JJWN (links) en MRDR (rechts), vermoedelijk verwijzend naar de bouwheer. Het pand werd immers in 1879 kadastraal geregistreerd als 'nouvelle construction' in opdracht van Joannes Josephus Wynants-Derom, beenhouwer. Vrijstaande baksteenbouw met verhoogde begane grond op hardstenen plint, drie traveeën en twee bouwlagen onder hoog schilddak (Vlaamse pannen).

Lijstgevel met dubbelhuisopstand en tot puntgevel verhoogd inkomrisaliet. Het geheel wordt geritmeerd door pseudohoekkettingen. De woning vertoont veel gelijkenis met Joseph Denayerstraat 20 maar is minder kleurrijk uitgewerkt. De vensters op lekdrempels van blauwe hardsteen, zijn op de benedenverdieping rechthoekig en voorzien van rolluikkasten, op de bovenverdieping licht getoogd en voorzien van ijzeren hekjes. De overluifelde rechthoekige deur heeft een vlakke hardstenen omlijsting en wordt bekroond door een deurvenster met klein balkon op voluutconsoles. Het schrijnwerk bleef gedeeltelijk bewaard, onder meer de deur en de omlopende houten kroonlijst op tandlijst en klossen. Hoewel het uitzicht aansluit op de voorgevel zijn de zijgevels eenvoudiger met al dan niet blinde vensters.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1879/18.