erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
303882
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303882

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Boven het straatniveau gelegen villa uit het begin van de 20ste eeuw. De villa is omgeven door een tuin, gedeeltelijk afgezet met een grotendeels vernieuwde, bakstenen muur en toegankelijk via een ijzeren hek tussen eenvoudige bakstenen pijlers. De villa werd kadastraal geregistreerd als 'nouvelle construction' in 1906 in opdracht van 'Leo Jozef Mousin-Schimp, nijveraar St Peeters-Woluwe' en werd in 1905 in gebruik genomen.

Ruime baksteenbouw van twee bouwlagen met sterke volumewerking onder gevarieerde pannen bedaking. Het volumespel wordt niet alleen bekomen door het in- en uitspringen van de gevels maar ook door de wisselende gevelbeëindigingen: lijstgevels, al dan niet met boogfriezen, gekanteelde gevels, trap- en tuitgevels, alle verlevendigd door witgeschilderde muurbanden. Opmerkelijk is de ingewerkte, gekanteelde toren. De eenvoudige rechthoekige muuropeningen met hardstenen lateien en lekdrempels zijn voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Aangebouwde veranda.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1906/58.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303882 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.