erfgoedobject

Serristenvilla

bouwkundig element
ID
303881
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303881

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenvilla
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Intact bewaarde serristenvilla uit het interbellum naar een ontwerp van Charles Mariën. Omringende tuin.

Deze villa uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt werd kadastraal geregistreerd in 1927 in opdracht van Victor Laureys-Gillijns. Hoewel het hier gaat om een ontwerp van Charles Mariën wijkt deze villa enigszins af van zijn doorsnee-ontwerpen voor serristenwoningen waar doorgaans veelvuldig gebruik wordt gemaakt van decoratief houtwerk. Wel karakteristiek zijn de gebosseerde onderbouw, de volumewerking met gebruik van erkers, een balkon en een inkomportiek. Onderkelderde baksteenbouw met verspringende volumes van één tot twee bouwlagen onder gecombineerde, overkragende bedaking op schoorstukken. De korfboogvensters met hoek- en sluitstenen zijn voorzien van hardstenen lekdrempels. Opmerkelijk is de witgeschilderde stenen portiek met rondbogen op decoratief uitgewerkte zuilen en bekroond door een terras met stenen balusterafsluiting.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1927/42.
  • VERHAEGEN C. s.d.: 1920-1940 Serristenvilla's in de Druivenstreek. Revalorisatie van serristenvilla's en serren te Hoeilaart, onuitgegeven eindejaarsthesis Sint-Lukas Brussel, 45-62.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Serristenvilla [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303881 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.