Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1883 en gebouwd in opdracht van de weduwe van landbouwer Joannes Baptiste Sergoynne-Vandenhoute, die de aanpalende hoeve met olieslagerij (nummer 9) in haar bezit had. Het pand was van 1905 tot 1926 in gebruik als postkantoor onder postontvanger Van Gaver.

De woning is dieper gelegen ten opzichte van de straat en wordt voorafgegaan door een gekasseid voorerf, aan weerszijden geflankeerd door geblokte bakstenen pijlers onder hardstenen dekstenen. Een smalle zone voor de woning wordt afgesloten door ijzeren hekwerk op een hardstenen sokkel, dat voortgaande op oude foto’s achteruit werd geplaatst ten opzichte van de straat.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (mechanische zwarte pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel onder een klassiek hoofdgestel met eenvoudige fries, onder een geprofileerde kroonlijst, rustend op uitgewerkte consoles. Verzorgd bepleisterd parement met imitatiebanden, op een hardstenen plint. De horizontaliteit van de gevelafwerking wordt versterkt door de tot cordons verlengde, hardstenen lekdrempels. De gevel wordt verticaal geleed door een licht vooruitspringende middentravee en pilasters ter hoogte van de hoeken, afgewerkt met imitatiebanden op de benedenverdieping en verdiepte schachten met spiegels op de bovenverdieping. De rechthoekige vensters, voorzien van houten T-ramen, beluikt op de begane grond, zijn verlevendigd met panelen in de borstweringen, versierd met cirkels op de benedenverdieping en florale motieven met linten op de bovenverdieping, beide onderaan versierd met guttae. De bovenvensters zijn gevat in een geriemde omlijsting met decoratief uitgewerkte sluitsteen. De bewaarde rechthoekige, houten toegangsdeur met glas in lood in het bovenlicht, is toegankelijk via hardstenen treden en voorzien van een geprofileerde hardstenen omlijsting met cirkelmotief in de dagkanten.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1883/32.
  • ASSELMAN R. 1997: Merchtem ons dorp, deel II. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 100.

Auteurs: Verhelst, Julie