Sint-Rochuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rochuskapel

Wegkapel gewijd aan Sint-Rochus, vermoedelijk tijdens de jaren 1930 herbouwd op de huidige locatie.

Naar verluidt werd reeds in 1849 een kapel opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochus door de buurtbewoners van de wijk Breestraeten uit dankbaarheid dat ze gespaard bleven van de cholera-epidemie die Merchtem op dat moment trof. De kapel werd ingewijd op 30 september van dat jaar. Op de topografische kaarten wordt pas in 1892 een Sint-Rochuskapel aangeduid in de buurt van de huidige kapel, namelijk ten westen ervan op de hoek van de straat. Op de topografische kaart van 1930 staat ze nog steeds op deze locatie. In het kadaster werd in 1938 de sloop van de toenmalige kapel geregistreerd, evenals de bouw van de huidige kapel, op naam van de toenmalige eigenaar van het perceel Jules Jean Joseph De Smedt-Puttemans. Volgens de kadastergegevens vond deze verplaatsing echter al minstens twee jaar eerder plaats. Dit stemt overeen met een andere bron waarin wordt gesteld dat de kapel op de huidige locatie werd herbouwd in 1933, weliswaar voor Petrus Van Aken.

Bakstenen wegkapel op een rechthoekige plattegrond onder een overkragend zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien), bekroond met een eenvoudig ijzeren kruis en aan de voorzijde afgewerkt met een houten bebording. De bebording lijnt een rondboogvormig timpaan af, voorzien van de vermelding ‘H. Rochus / Bid voor ons’. Het roodbruin baksteenparement op een hardstenen plint wordt aan de voorzijde afgelijnd door een overhoekse muizentand, en geleed door hardstenen cordons. Rondboogvormige deuropening met hardstenen sluitsteen, ingevuld met een houten, deels beglaasde en betraliede vleugeldeur.

Sober wit bepleisterd interieur en vloer met cementegels. Op het eenvoudige altaar staan beelden van een gepolychromeerde Sint-Rochus en van het Heilig Hart.

• Archief Heemkundige Kring Soetendaelle, Merchtemse kapelletjes.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling I (Merchtem), 1938/22.
  • S.N. s.d.: Wandelen in groot Merchtem, s.l.

Auteurs: Verhelst, Julie