• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met art-decovormgeving, kadastraal geregistreerd in 1936 en gebouwd in opdracht van Leon Leurquin-Speeckaert. De woning is naar verluidt een ontwerp van architect Jean De Roy, wat bevestigd wordt door de sterke vormelijke gelijkenissen met andere ontwerpen van deze architect in de gemeente.

Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen) met dakkapel en decoratief uitgewerkte schouw. Oranje baksteenparement op een plint van blauwe hardsteen, geopend met een klein keldervenster, en gecombineerd met hardstenen lateien, lekdrempels en horizontale banden. De lijstgevel wordt verlevendigd door de hoger opgetrokken rechter deurtravee, waarvan de verticaliteit wordt versterkt door een ladderraam in een verdiept gevelvlak, onderbroken door sterk uitspringende betonnen lateien, bekleed met bruine tegels. Een afgeronde bakstenen erker onder een betegelde, betonnen latei markeert de bovenverdieping van de venstertravee.

De rechthoekige vensters bewaren hun houten schrijnwerk met fijne roedeverdeling en decoratief glas in lood met een geometrische vormgeving in art-decostijl. De verdiepte, metalen toegangsdeur tussen gebogen penanten, verwijst met een decoratief uitgewerkt venster eveneens naar de art deco.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1936/42.
  • Informatie verkregen van de familie van architect De Roy (22 juli 2017).

Auteurs: Verhelst, Julie