erfgoedobject

Elektriciteitscabine

bouwkundig element
ID
303849
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303849

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elektriciteitscabine
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Elektriciteitscabine in art-decostijl, kadastraal geregistreerd in 1934 en gebouwd op een stuk grond van de pastorietuin, afgestaan door de kerkfabriek aan de gemeente.

Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder een vernieuwd plat dak, gemarkeerd door spaarvelden afgelijnd door overhoekse baksteenfries. Het volume is verlevendigd door decoratief metselwerk en beschilderde, gecementeerde lateien en vlakken. De symmetrische voorgevel bestaat uit een centrale deur, geflankeerd door twee rechthoekige vensters, afgeschermd door ijzeren traliewerk met een opvallende art-decovormgeving. Boven de vensters zijn twee mozaïeken aangebracht met de vermelding “C.G.” (links) en “G.E.” (rechts) in zwarte tegeltjes op een witte achtergrond.

Enkele elektriciteitscabines in de gemeente vertonen een gelijkaardige vormgeving en materiaalgebruik, maar zijn eenvoudiger uitgewerkt: de getraliede vensters ontbreken. Voorbeelden bevinden zich ter hoogte van Peisegemstraat nummer 114, Langevelde zonder nummer (aan de hoek met Hunsberg) en Holbeek zonder nummer (naast nummer 33).

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling I (Merchtem), 1934/10.

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Elektriciteitscabine [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303849 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.