erfgoedobject

Dorpshoeve Kobekeshof

bouwkundig element
ID
303847
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303847

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpshoeve Kobekeshof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, bestaande uit een gedeeltelijk ommuurd erf met boerenwoning ten noordoosten, kadastraal geregistreerd in 1912, en een vrijstaand volume met stal en schuur ten zuidoosten, vermoedelijk daterend uit dezelfde bouwfase. Beide gebouwen vormden op dat moment een uitbreiding van een reeds op het primitief kadasterplan (circa 1830) ingetekende hoeve. Heden zijn echter geen sporen bewaard van deze oude kern: de boerenwoning werd aan de achterzijde uitgebreid met een recente aanbouw.

Verankerde bakstenen gebouwen in kruisverband onder pannen zadeldaken afgedekt met Vlaamse pannen. Boerenwoning opgevat als een dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag (nok evenwijdig aan de straat). De lijstgevel wordt afgelijnd door een vernieuwde dakgoot. Baksteen parement gecombineerd met blauwe hardsteen voor plint, lekdrempels en sluit- en aanzetstenen in de ontlastingsbogen. Rechthoekige, beluikte benedenvensters onder ijzeren I-lateien; getoogde bovenvensters. Het schrijnwerk van vensters en deuren is vernieuwd. Verankerde zijgevels met getoogde vensters.

Stal en schuur, opgevat als een eenlaagse baksteenbouw afgelijnd door een getrapte bakstenen lijst (nok loodrecht op de straat) doorbroken door een dakvenster onder een uitkragend dakje afgewerkt met houten bebording. Erfgevel met gewijzigde, rechthoekige muuropeningen, oorspronkelijk onder gecementeerde lateien.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling I (Merchtem), 1912/40.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadasterplan Merchtem, afdeling I (Peizegem).

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpshoeve Kobekeshof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303847 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.