Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van ‘peintre décorateur’ Felix Van der Sande, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1913. Een volgende eigenaar A. Mesdag, liet in 1923 de oorspronkelijke inrijpoort verbreden door de aannemer Leander Peeters-Rombauts.

Jules Dries wiens loopbaan eind jaren 1890 van start ging, realiseerde rond de eeuwwisseling een groot aantal burgerhuizen in neoclassicistische stijl, met name in de wijk Zuid. In de jaren kort vóór de Eerste Wereldoorlog wisselde hij dit conventionele stijlidioom af met ontwerpen in beaux-artsstijl of een gematigde art nouveau. Tot zijn belangrijkste realisaties uit deze periode behoort de music-hall en bioscoop uit 1914 in de Quellinstraat, bekend als Cinema Eden of Ciné Quellin.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde met dakkapellen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, en asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede, door pilasters geflankeerde zijrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een driezijdige houten erker, waarop het balkon met smeedijzeren borstwering en het drielicht van de tweede verdieping aansluit. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters met onderdorpel, en op de tweede verdieping een sluitsteen. In de lage pui bevonden zich oorspronkelijk twee identieke vleugeldeuren: de inkom van het magazijn tussen zijlichten en het privéportaal; het eerste werd in 1923 verbreed tot garagepoort met recuperatie van het schrijnwerk. Een klassiek hoofdgestel met een gekorniste houten kroonlijst op klossen en gekoppelde hoekconsoles in het risaliet, vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de garagepoort en inkomdeur met smeedijzeren traliewerk, en van de vensters met kleine roeden in het bovenlicht is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van bel-etagewoning die uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen is de lage begane grond voorbehouden aan de opslagplaats en het kantoor van de 'peintre-décorateur'. Een suite van salon en eetkamer met overdekt terras beslaat de bel-etage, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De tweede verdieping omvat twee slaapkamers en een badkamer, het dakniveau twee mansardes en een zolder.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1913#3404 en 1923#16855.