Bernummolenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bernummolenhuis

Beschrijving

Bernummolenhuis, gelegen op een licht verheven en omhaagd terrein. De houten standaardmolen die zich bevond ten noordwesten van het molenhuis, zie Poppkaart van circa 1860, werd opgericht circa 1844 en gesloopt in 1942; de balk van het stormeinde droeg het jaartal 1741, vermoedelijk was het toen al een elders gerecupereerde molen.

Alleenstaand breedhuis met verankerde bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), van 1848. Opkamer in zuidoostelijke hoek. De voormalige oostelijke achtergevel is heden voorgevel. Beluikte en betraliede rechthoekige vensters onder houten latei, arduinen onderdorpels; in de huidige achtergevel eveneens arduinen lateien en slechts ten dele betralied. Dito deur, poort aangepast als venster. Zijgevels met bewaarde rechthoekige houten luiken, in noordelijke zijgevel met zandstenen hoekblokken. Interieur met bewaarde balkenroostering en haard van gesinterde baksteen.

• BUTS E. en L., Een bijdrage tot de geschiedenis van Itegem, deel 11, De molens van Bernum en de Plaetse, Itegem, 1996, p. 10-24.