Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1901 opgetrokken in opdracht van Victor Brusselairs. De bouwheer was vermoedelijk een naaste verwant van de aannemer C. Joseph Brusselairs: beiden waren op hetzelfde adres gedomicilieerd, Grétrystraat 20. Uit het bouwdossier valt verder niets af te leiden over de ontwerper of aannemer. Het complex is een representatief voorbeeld van de oorspronkelijke neoclassicistische bebouwing in deze wijk, die grotendeels uit de jaren 1880 en 1890 dateert. De nummers 32 tot 86 vormen een homogeen, nagenoeg intact bewaard ensemble burgerhuizen aan de pare zijde van de Clementinastraat, dat slechts op twee percelen wordt onderbroken door bescheiden nieuwbouwpanden.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen twee bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels, met bossage op de begane grond, rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Het gevelfront vormt een symmetrisch ensemble, gekoppeld volgens spiegelbeeldschema, met een rijker uitgewerkt en hoger opgetrokken middenpand. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie telkens de klemtoon op de middenas. Deze laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en ijzeren borstwering, en een dakkapel met driehoekig fronton en smeedijzeren topstuk. In het middenpand is de middenas extra geaccentueerd als risaliet, met een gekorniste kroonlijst. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting en met een balustrade in de borstwering. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen en tandlijst, vormt de gevelbeëindiging; dakkapel tussen oeils-de-boeuf. Bewaarde houten inkomdeuren op nummers 34 en 36; behouden smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschrapers. De kroonlijst, dakkapel en oeils-de-boeuf van nummer 36 zijn verdwenen.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.