Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van Nuland, naar een ontwerp door Louis Hamaide uit 1893. Het gebouw is representatief voor het vroege oeuvre van de architect, die omstreeks 1880 debuteerde met neoclassicistische ontwerpen. In 1891 had hij hogerop in de Bolwerkstraat al twee burgerhuizen tot stand gebracht. Omstreeks de eeuwwisseling zou de succesvolle architect naast het eclecticisme de art-nouveaustijl gaan toepassen, om zijn loopbaan in 1925 stijlvol af te sluiten met de Herbosch Building, een vroeg voorbeeld van art deco.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak; de huidige mansarde is een recente toevoeging. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten, beantwoordt de opstand aan een axiaal compositieschema. Op de door pilasters geritmeerde begane grond, wordt het centrale drielicht symmetrisch geflankeerd door portalen met bovenlicht. Kolossale Ionische hoekpilasters flankeren de twee bovenverdiepingen, die in de middenas worden doorbroken door een respectievelijk rechthoekig en rondbogig drielicht. Het eerste heeft een balkon met smeedijzeren borstwering over de volledige breedte, het tweede een centraal balkon met cartouche op de gesloten borstwering en een entablement, alle op consoles. Een stucwerkfries accentueert de eerste verdieping, en een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst en tandlijst op gekoppelde hoekconsoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeuren is bewaard, evenals de smeedijzeren borstweringen van de zijlichten.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.