Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van mevrouw Soulié, naar een ontwerp door Jaak Alfons Van der Gucht uit 1912. Het vastgoedproject behoort tot het rijpe oeuvre van de architect, die actief was vanaf midden jaren 1880 tot eind jaren 1930. Het type bel-etagewoning is verwant met de woning Verhees in de Cuperusstraat, die hij eerder in 1912 ontwierp. Ongeveer gelijktijdig bracht Van der Gucht het kasteel Hens in Wuustwezel tot stand.

Met een gevelbreedte van elk twee traveeën, omvatten de rijwoningen vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Het doorlopende gevelfront heeft een parement uit witte Silezische brikken in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor de geboste pui, speklagen, waterlijsten, lekdrempels, hoek- en negblokken, de architraaf en fries van het hoofdgestel. De opstand beantwoordt aan een drieledig schema - sokkel, bel-etage en oplopende bovenverdiepingen - gemarkeerd door de puilijst, kordonvormende lekdrempels, en een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op modillons, tandlijst en uitgelengde hoekconsoles. Binnen dit schema onderscheidt het hoger opgetrokken middenpand zich door een blinde attiek met postamenten. Per pand axiaal van opzet, ligt de klemtoon op de bel-etage, telkens bepaald door een driezijdige erker met een smeedijzeren balkon als bekroning. De brede bovenvensters worden overspannen door een ijzeren latei met rozetten. Twee van de oorspronkelijke houten inkomdeuren zijn bewaard, evenals het smeedijzeren traliewerk van de puien; het vensterschrijnwerk is grotendeels vernieuwd naar bestaand model.

De plattegronden beantwoorden aan de typologie van de bel-etagewoning, die over de volledige breedte worden opgedeeld door de centrale traphal met bovenlicht. Vanaf de tweede verdieping ontsluit de secundaire trap de hogere niveaus. Volgens de bouwplannen omvat de begane grond een ruime inkomhal, de provisiekamer en de keuken. Op de bel-etage wordt de traphal, geflankeerd door het salon aan straatzijde en de eetkamer met veranda en terras aan tuinzijde. De plattegronden van de hogere verdiepingen ontbreken in het bouwdossier.