Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer L. Van Keymeulen, naar een ontwerp door Guillaume Rooses uit 1896. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die actief was vanaf omstreeks 1890 tot zijn overlijden in 1922. In het overgrote deel van zijn productie bleef hij al die tijd trouw aan een veeleer conventioneel, klassiek geïnspireerd stijlidioom. Eerder dat jaar had Rooses voor het aanpalende perceel al de verbouwde woning René Schoesetters (nummer 77) ontworpen, en aan de overzijde van de Anselmostraat realiseerde hij in 1903 op drie aanpalende percelen de woningen Apers en Van Genechten, en een burgerhuis in opdracht van zijn vader aannemer Petrus Joannes Rooses.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een vermoedelijk bepleisterd imitatie-parement, waarin het gebruik van witte natuursteen zich beperkt tot speklagen en bewerkte onderdelen als waterlijsten, entablementen, venstermonelen en consoles, op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Asymmetrisch van opzet, en horizontaal geleed door waterlijsten en doorgetrokken lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de begane grond gemarkeerd door een dubbel kruiskozijn met balustrade, op de eerste verdieping door een driezijdige houten erker, en op de tweede verdieping door een tweelicht met guirlandefries. Inkomtravee met deur- en vensterentablementen; klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroon- en tandlijst op klossen en consoles als gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1896#1633 (woning Van Keymeulen), 1896#659 (woning Schoesetters).