Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van A. Dierckx, naar een ontwerp door Frans Toen uit 1901. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, wiens loopbaan omstreeks 1895 van start ging. Hij was niet alleen actief als architect, maar bovenal als bouwpromotor. In de periode vóór de Eerste Wereldoorlog, ontwierp Toen meerdere burger- en herenhuizen voor de Antwerpse burgerij, onder meer in de wijk Zurenborg. Hierbij paste hij uiteenlopende neostijlen toe, met een statige allure en een hoog decoratief gehalte als constante.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Asymmetrisch van opzet en nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten, balustraden en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een driezijdige houten erker, en op de tweede verdieping door een breed rondboogvenster met maskerkopsleutel en waterlijst op imposten, gevat tussen composiete pilasters; het drielicht met pilasters van de begane grond verdween bij de verbouwing tot winkelpui. Verder regelmatig compositieschema met registers van rechthoekige en rondbogige muuropeningen, in geriemde omlijsting met sluitsteen. Een klassiek hoofdgestel met guirlandefries en gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst, vormt de gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Een enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht beslaat de begane grond, in de achterbouw geflankeerd door de keuken met washuis en wc. De twee hogere etages omvatten elk twee slaapkamers in het hoofdvolume; een achterkamer en de badkamer nemen de verdieping van de achterbouw in.