Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gelijktijdig opgetrokken naar ontwerpen door de architect Guillaume Rooses uit 1903. Respectievelijke opdrachtgevers waren Ernest Apers uit Boom (nummer 74) en Alphonse Van Genechten (nummer 76). Op het aanpalende perceel realiseerde Rooses datzelfde jaar een burgerhuis in opdracht van zijn vader aannemer Petrus Joannes Rooses. Deze gebouwen behoren tot het rijpere oeuvre van de architect, die actief was vanaf omstreeks 1890 tot zijn overlijden in 1922. In het overgrote deel van zijn productie bleef hij al die tijd trouw aan een veeleer conventioneel, klassiek geïnspireerd stijlidioom. Aan de overzijde van de Anselmostraat had Rooses in 1896 op twee aanpalende percelen al de verbouwde woning René Schoesetters (nummer 77) en de woning Van Keymeulen tot stand gebracht.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvat de woning Apers een souterrain en drie bouwlagen, en de woning Van Genechten vier bouwlagen, beide onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels rusten respectievelijk op een bewerkte plint en een gedrukte, geboste pui uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door balustraden, waterlijsten, doorgetrokken lekdrempels, ligt de klemtoon van de compositie bij de woning Apers op de door entablementen gemarkeerde middenas, en bij de woning Van Genechten op het twee traveeën brede, tussen geblokte pilasters gevatte zijrisaliet. Verder regelmatig van ordonnantie, met registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, en palmet- of meanderfriezen als versiering, hebben beide opstanden een klassiek hoofdgestel als gevelbeëindiging, met een houten kroonlijst op respectievelijk consoles en klossen. Het 'schoon verdiep' wordt in de woning Apers aangegeven door een drielicht met Ionische deelzuilen, en in de woning Van Genechten door een drielicht met smeedijzeren balkon. Enkel in de woning Apers bleef het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters behouden, evenals de smeedijzeren keldertralies; in de lage begane grond van de woning Van Genechten werden de vensters opengebroken tot winkelpui.

De plattegrond van de woning Apers beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat van de woning Van Genechten aan de typologie van de bel-etagewoning. Beide bestaan uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol, en worden ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1903#1581 (woning Apers) en 1903#1582 (woning Van Genechten), 1896#659 (woning Schoesetters).