Pastorietuin

Omhaagde en ommuurde pastorietuin uit de late 19de eeuw.

De pastorietuin ligt samen met de kerk, het kerkhof en het dorpschooltje op een heuvel. De pastorie dateert uit einde 19de eeuw, heeft een tuin ten oosten van de kerk, op een ommuurd en deels omhaagd perceel. De voortuin is een bloementuin met een centraal pad naar de voordeur, geflankeerd door twee tuinhortensias (Hydrangea macrophylla 'Vicomtesse de Vibray'). Het hekje naar de oostelijke tuin heeft een platte stijl, onder-, tussen-, en bovenregel en getorste spijlen. Het grasveld heeft een bomengordel aan de Groot Gelmenstraat, ter opvang van het vrij grote reliëfverschil. Tien perenpiramides ten noorden en een rij buxus (Buxus sempervirens) ten zuiden boorden verder het grasveld af.

Bomen

Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus, geknot, 209 cm stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte), gewone esdoorn met bont blad (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii'), twee Californische schijncipressen (Chamaecyparis lawsoniana), kerspruim met bruinrood blad (Prunus cerasifera 'Nigra'), gewone robinia (Robinia pseudoacacia), gewone taxus (Taxus baccata).

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman