• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Bakstenen interbellumburgerhuis in art-decogetinte stijl met authentiek schrijnwerk. Het pand is gelegen aan het driehoekige, groene pleintje dat ontstond als gevolg van het rechttrekken van de straat. Vrijstaand burgerhuis met aanpalend nutsgebouw, opgetrokken in 1936 door Jozef Depauw-Figys, naar ontwerp van bouwkundige E. Hanssens in sobere art-decogetinte bouwstijl (signatuur van de architect en jaartal in de plint). Beide volumes zijn als één geheel opgetrokken, in dezelfde rode baksteen en delen een doorlopende hardstenen plint.

Het onderkelderde woonhuis telt twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een leien gemansardeerd zadeldak (nok evenwijdig met de straat). De lijstgevel aan straatzijde heeft een verticale dynamiek als gevolg van de als risaliet uitgewerkte venstertravee links, met twee korfboogvensters op de benedenverdieping, een gebogen erker met drielicht op de verdieping en een zoldervenster met een decoratief uitgewerkte top. In de smalle deurtravee rechts zit de korfbogige voordeur en een dito venster op de verdieping. De muuropeningen zijn afgewerkt met hardstenen hoek- en sluitstenen.

Het naastliggende nutsgebouw van twee traveeën en één bouwlaag herbergt de garage. De lijstgevel heeft een garagepoort in de linker en een secundaire deur in de rechtertravee. Boven de poort staat een dakkapel, eveneens met een decoratief uitgewerkte top. Alle muuropeningen hebben een vormgeving identiek aan het woonhuis.

Opmerkelijk is de gave toestand van het schrijn- en smeedwerk, dat dateert uit het interbellum en stijlkenmerken van de art deco uitdraagt in het verfijnde, geometrische smeedijzerwerk van de deuren, de poort en de kelderopeningen en in het witgeschilderde schrijnwerk van de vensters en van de deuren in de garage. De deuren kregen een verzorgde indeling in panelen; de guillotineramen op de begane grond kregen een gebogen belijning.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1935/24.

Auteurs: Mertens, Joeri