• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpswoning en bijgebouw met uniformerende cimorné-afwerking op de gevel. Prominent gelegen op de kruising met de Laarheidestraat en geflankeerd door hoeven.

Vrijstaande dorpswoning, opgetrokken in 1866 en vergroot in 1887 (kadastrale registratie) door Francis(cus) Van Bellinghen-Denayer.

Het woonhuis bestaat uit drie traveeën van anderhalve bouwlaag onder een vernieuwd pannen zadeldak (nok parallel met de straat). Rechts aansluitend een nutsgebouw van vier ongelijke traveeën en één bouwlaag, eveneens onder een pannen zadeldak, met lagere nok. Gebruik van cimorné om het woonhuis en het bijgebouw visueel te uniformeren.

In de voorgevel van het woonhuis zitten rechthoekige muuropeningen: in de linkertravee de deur in vlakke hardstenen omlijsting, in de twee rechtse traveeën vensters met hardstenen lekdrempels. Het bijgebouw, met zichtbare muurankers, is gesloten op een rechthoekige poort in de rechtertravee na. Beide lijstgevels worden horizontaal geritmeerd door de gevelafwerking in cimorné, vermoedelijk aangebracht in het interbellum. De siercementering bestaat uit groene en roze cimorné, gescheiden door stroken zwarte marbriet. In roze cimorné worden muurbanden gesuggereerd die doorlopen van woning naar het bijgebouw. De roze cimorné werd ook gebruikt voor de plint en het hanenkammotief boven de muuropeningen. De groene cimorné werd op de muurvlakken toegepast. De zijpuntgevels zijn van een eenvoudige cementering voorzien. De tuin wordt rechts afgesloten door een bakstenen muur met hek.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1867/3 en 1887/35.

Auteurs: Mertens, Joeri