Brouwerij Donck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Donck

Beschrijving

Zogenaamd " 't Hof ter Donck". Kunstgalerij, theater, en restaurant ondergebracht in de voormalige brouwerij Donck, nieuw gebouwd in 1920 (zie straatinleiding), naar verluidt werkzaam tot aan de Eerste Wereldoorlog, en ontmanteld in de jaren 1950. Gelegen op geplaveide binnenkoer en omgeven door nieuw aangelegde tuin; oorspronkelijke toegang: de koetspoort rechts van de voormalige brouwerswoning . Mooi voorbeeld van industriële wederopbouwarchitectuur.

Ten noorden van de binnenkoer, de brouwerij van één à drie bouwlagen opgetrokken uit donkerrode baksteen met pannen (mechanische) bedaking. Van links naar rechts: de mouteest onder tentdak doorbroken door ronde schoorsteen; het onderkelderd gedeelte met het stapelhuis - lagerruimte, gerstkamer, moutzolder- onder wolfsdak, het hoge ketelhuis onder haaks schilddak, en de bottelarij (flessen) onder zadeldak met laag voorgebouw (tonnen) onder plat dak. Typerende muurvakken, onder meer rechthoekig en afgelijnd met overhoekse muizentand, rondbogig zie mouteest of overgaand in getrapt baksteenfries zie zijgeveltop rechts. Licht getoogde muuropeningen, echter rechthoekig met ijzeren I-balk ter hoogte van de drafzolder van de bottelarij; arduinen onderdorpels. Stapelhuis: behouden windkast voor het laadvenster op de zolderverdieping. Grosso modo gesloten achtergevel.

Interieur: tegelvloeren en bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken, vrijwel algemeen.

Ten westen en ten zuiden, respectievelijk voormalig wagenhuis met rechthoekige openingen onder ijzeren I-balk, en verbouwde vroegere smidse.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine