Villatuin

Beschrijving

Villatuin uit het interbellum, slechts voor een deel bewaard en naar verluidt vermoedelijk ontworpen door de plaatselijke boomkwekerij Tips.

De huidige eigenaar bewaart het niet gedateerd en niet gesigneerd tuinontwerp, dat een variante is van de 'Nouveau jardin pittoresque'-stijl, symmetrisch en geometrisch uitgewerkt.

Een goed bewaard halfcirkelvormig parterre wordt gedomineerd door een bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') en heeft een kleurrijke bomenrand. Centraal in het verdiept grasveld staat een cementen bloemenvaas. Een zithoek met rozenboog is ingericht op de as van het huis. De voor die stijl typische breuksteen is gebruikt voor de stapelmuurtjes, de trappen en de afboording van bloemperken en dolomietwegen. Plattesteen of 'flagstones' zijn aangewend voor de paden, het kort talud naar het huis, de centrale cirkel in het gras en de zithoek. Rond het huis groeien bodembedekkers, varens, klimop, buxus- en gewone taxusbollen naast perken voor éénjarigen.

Bomen

Vederesdoorn (Acer negundo) (350 cm stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte) en vederesdoorn met bont blad (Acer negundo 'Variegata') (220 cm), witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum) (287 cm), bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') (230 en 320 cm), beshulst (Ilex aquifolium 'Pyramidalis') (88 cm, vork op 1 m), twee gewone taxussen, cultivar (Taxus baccata 'Repandens'), twee levensbomen (Thuja spec.) (waarvan één afgebroken), kerspruim met bruinrood blad (Prunus cerasus 'Nigra').

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman