Huis Ter Kamme

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Ter Kamme

Beschrijving

Huis Ter Kamme behoort tot de oudste bewaarde bebouwing van Huizingen. Samen met de panden 14, 16 en 21 tot 27 vormt ze de enige resterende historische bebouwing die herinnert aan de oude dorpskern van Huizingen.

De kern van het huis gaat terug op de brouwerij 'Ter Kamme' die reeds in de 18de eeuw werd vermeld. Bij restauratiewerken werd de fundering van de oude brouwketel teruggevonden. De herberg is gevestigd in een half vrijstaande dorpswoning van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat). De verschillende materialen (witte natuursteen en baksteen) en de vele bouwsporen rond de vensters en de aansluitingen met de voorgevel, wijzen op talrijke verbouwingscampagnes. De onderste geleding van de gevels werd uitgevoerd in veldsteen en de negketting op de hoeken in witsteen; de gevels werden verder opgetrokken uit rode baksteen, wat mogelijk wijst op een ophoging van het pand in de 19de of 20ste eeuw. Nieuwe hardstenen plint en bovendorpels van de muuropeningen. Met arkose omlijste vensters en deuren; getoogd in de voorgevel, rechthoekig in de zijgevel. De vrije zijpuntgevel bestaat uit twee ongelijke traveeën. De vensters zijn voorzien van hardstenen dorpels. Het venster op de gelijkvloerse verdieping heeft negblokken uit arkose en een ontlastingsboog, het zolderraam heeft een ontlastingsboog. De bakstenen omlijsting van het linker venster op de gelijkvloerse verdieping wijst op een latere toevoeging. Vernieuwd schrijnwerk en dak.

• DEBRAEKELEER W., DEBUSSCHER G., DESMEDT M., MEURISSE R., NEVENS M., WALSCHOT L. & WINDERICKX E. 2013: Brouwerijen en bierstekerijen in Beersel, Beersel, 43.

Auteurs: Mertens, Joeri