Gemeentelijke academie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentelijke academie

Beschrijving

De gemeentelijke academie is gevestigd in een 19de-eeuws onderwijsgebouw. Het kadasterarchief registreert de verkoop van gronden van kasteelheer A. Vaucamps aan de gemeente en de bouw van een gemeenteschool in 1877 in opdracht van de gemeente Huizingen. De gebouwen werden in 1881 in gebruik genomen. Brassine vermeldt in zijn artikel uit 2005 dat er ook een ruimte voor het gemeentehuis was. Een postkaart, gedateerd omstreeks 1900 vermeldt de titel l’Ecole des soeurs. Het complex bestond uit twee panden: een klooster aan de straatzijde en een schoolvleugel dieper in op het perceel. De site was ommuurd met een bakstenen muur. Het klooster werd in 1997 afgebroken terwijl de oude schoolvleugel verder dienst doet als gemeentelijke academie.

Het pand in sobere neotraditionele stijl sluit de 19de-eeuwse dorpskern van Huizingen visueel af. Vrijstaand dwars op de straat ingeplant pand op een ruim en grotendeels onverhard perceel. Het volume telt vier bij drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak, nok haaks op de straat. De bakstenen gevels zijn horizontaal belijnd met omlopende muurbanden, een kordonlijst en een eenvoudige kroonlijst.

De noordgerichte langsgevel is uitgewerkt als toegangsgevel. Centrale inkomtravee met een met hardsteen omlijste segmentboogvormige voordeur en erboven een drieledig gekoppeld venster met natuurstenen kozijn. Onregelmatig geplaatste vensters: links van de deur op de benedenverdieping twee grote segmentboogvormige vensters. Rechts van de deur, op de gelijkvloerse verdieping en eveneens op de bovenverdieping werden kleinere segmentboogvormige venters voorzien. De zuidelijke langsgevel is grotendeels verborgen achter recentere aanbouwen. In beide zijpuntgevels opvallend grote rechthoekige vensters en in de top een tweeledig rondbogig venster in een omschrijvende nis. Tegen de oostelijke puntgevel stond een kleine voorbouw van één bouwlaag onder een schilddak. De aanbouw werd afgebroken in 1997. De aansluiting met het hoofdgebouw is herkenbaar aan de cementering op de gevel.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers B 307/1997.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1877/10.
  • BRASSINE J. 1997: Onze 5 deelgemeenten, Beersel, 103.
  • BRASSINE J. 2005: Onze eerste gemeentescholen, En het dorp zal duren ... 7.26, 12-20.
  • S.N. s.d.: postkaart Huysinghen l’Ecole des soeurs [online], www.delcampe.net(geraadpleegd op 3 juli 2017).

Auteurs: Mertens, Joeri