Café-restaurant In den Gouden Appel

Beschrijving

Gepleisterd en witgeschilderd neoclassicistisch hoekpand met café uit 1898. Het beeldbepalende pand vormt de overgang tussen het plein voor de Sint-Jan-de-Doperkerk en de H. Torleylaan. Samen met de kerk, de pastorie en de ertegenover liggende burgerhuizen vormt het hoekpand het nieuwe 19de-eeuwse centrum van de gemeente.

Historiek

Hoekpand opgetrokken door Urbain Roelandts-Vanbelleghem in 1898. Hier was het café-restaurant 'In den Gouden Appel' gevestigd, dat na de bouw van de kerk in 1895-1899 het ontmoetingspunt werd voor Waalse bedevaarders tijdens de Sinksenbedevaart. Eigenaar was toen Jozef Verspecht (°Huizingen 1884) en zijn vrouw Maria Theresia Eylenbosch (° Huizingen 1882). Eind jaren 1930 was er een toneelzaaltje achter het café. Later is het pand gebruikt door schrijnwerker Denayer en nu door keukenfabrikant De Dobbeleer (Halle).

Het pand was bij de bouw niet gepleisterd. Een postkaart verstuurd in 1908 toont een onbepleisterde bakstenen gevel. De precieze datum van de bepleistering is onduidelijk maar een postkaart uit het interbellum toont reeds een gepleisterde gevel en het opschrift 'meubel'.

Beschrijving

Het neoclassicistische hoekpand telt twee bouwlagen en vier traveeën + twee ongelijke traveeën en een afgeschuinde hoek, onder een rood pannen (half) schilddak. De oorspronkelijke caféfunctie van het pand is goed af te lezen aan de afgeschuinde hoektravee waarin de cafédeur zit en aan de puilijst met omlijst muurveld voor de cafénaam en eventuele reclameschilderingen. De gepleisterde en witgeschilderde lijstgevels zijn gedecoreerd met siervoegen, er is een plint in blauwe hardsteen. Rechthoekige, regelmatig in de traveeën geplaatste muuropeningen in omlijstingen: beneden in blauwe hardsteen, voor de bovenvensters geprofileerde, gepleisterde lijsten. Vervangen ramen, beglaasde cafédeur met kenmerkende roedeverdeling. De vier traveeën tellende gevel naar de H. Torneylaan bevat op elke bouwlaag vier vensters; de zijgevel heeft enkel in de eerste travee twee vensters en is verder gesloten. Achter het hoekgebouw een groot bijgebouw onder platte bedaking.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1898/4.
  • SAMYN F. & ZELCK J. 2014: Oude en bestaande herbergen in Huizingen, En het dorp zal duren … 16.61, 4-74.
  • BEERNAERT s.d.: postkaart Huysinghen De Pastorij en dorpplaats [online], www.delcampe.net (geraadpleegd op 30 juni 2017).
  • S.N. s.d.: postkaart Huysinghen Elise Saint-Léonard [online] www.delcampe.net (geraadpleegd op 30 juni 2017).

Auteurs: Mertens, Joeri