erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
303338
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303338

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in sobere neo-Vlaamserenaissance-stijl, opgetrokken in 1914 in opdracht van Emiel Dehaste, koster in de Sint-Jan-de-Doperkerk waarop deze woning uitkijkt. Verbouwd en uitgebreid in 2010.

Onderkelderd bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, nok evenwijdig met de straat. Rode bakstenen lijstgevel op hardstenen plint met gebruik van blauwe hardsteen voor de vensteromlijstingen, hoekblokken, sluitstukken, muurlijsten en dorpels. Het geaccentueerde centrale deurrisaliet loopt uit op een dakvenster met trapgevel en bolbekroning. De buitenste traveeën hebben rechthoekige spaarvelden en zijn afgezoomd met een rijk uitgewerkte houten kroonlijst op klossen en tandfries. Rechthoekige muuropeningen onder bakstenen ontlastingsbogen met sluit- en hoekstenen, beneden in vlakke hardstenen omlijsting, op de verdieping met hardstenen boven- en onderdorpels. Bewaarde eiken voordeur: vleugeldeur met panelen, drie hardstenen treden.

  • Gemeentearchief Beersel, Bouwdossiers, B319/2010.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1914/6.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303338 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.