Drie arbeiderswoningen met muurkapel

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van drie arbeidershuizen van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak, nok parallel aan de straat, opgetrokken door Petrus Merckx-Mertens begin jaren 1880 (kadastrale registratie 1884).

De bakstenen woningen hebben gecementeerde gevels die belijnd zijn met imitatievoegen. Rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijstingen. Op de begane grond telkens een deur en een venster, op de verdieping bij nummer 52 twee blinde vensters, en bij nummers 54 en 56 één venster in de venstertravee; de vrije zijpuntgevel is enkel met een smal beluikt benedenvenster geopend. Bedaking en alle schrijnwerk zijn vernieuwd.

Tegen de zijgevel is boven de vlak gecementeerde plint een muurkapel aangebracht ter ere van Sint-Jan de Doper. Rondbogige nis met getraliede deur en een bekronend kruis op een hardstenen sokkel. Op de sokkel staat geschreven 'KAPEL TER EERE VAN/ ST JAN BATISTE/ GEBOUWD DOOR/ FR. CUS EN PETRONELLE/ MERCKX'. In de kapel staat een kruisbeeld.

• Gemeentearchief Beersel, Bouwdossiers, B105/1994 en B378/2013.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1884/2.

Auteurs: Mertens, Joeri