Meubelwinkel Vanderhaeghen

Beschrijving

Meubelwinkel met woning, opgetrokken in 1964 in functionele stijl door de heer en mevrouw Vanderhaeghen, naar ontwerp van architect Jan Germis uit Beersel. De architect is op dat ogenblik bekend omwille van het toepassen van de expostijl en het functionalisme. Het pand getuigt van de nieuwe vormgeving en het materiaalgebruik in het begin van de jaren 1960.

Vrijstaand gebouw op rechthoekige plattegrond, haaks op de straat ingeplant tegen de rechterperceelsgrens. Het gebouw telt twee op vijf traveeën en twee bouwlagen onder plat overluifelend dak. Markante, ruim beglaasde gevels langs de straat en oprit. Eerder gesloten achtergevel en gesloten zijgevel op de perceelsgrens met de zuidelijke buur.

De toonzaal beslaat de volledige gelijkvloerse verdieping en ongeveer de helft van de tweede verdieping. Het appartement op de verdieping neemt de andere helft van de verdieping in. Achteraan het pand werd op de gelijkvloerse verdieping een toegang tot het appartement en een bureel ingericht.

Conform de bouwplannen bestonden de voor- en zijgevel uit een plint van leisteen, hoekpilasters uit grijze handvorm-gevelsteen, invulling van de gevelopeningen met lichtblauwe glasalbekleding gevat in metalen frames, en op de bovenverdieping geschilderde baksteen ter hoogte van het appartement. De beschildering werd vermoedelijk nooit uitgevoerd. De winkelgevels werden maximaal beglaasd met het oog op een natuurlijke lichtinval op de twee verdiepingen tellende winkelruimte. Alle ramen van de winkelruimte bestaan anno 2015 nog uit metalen frames met blauwe glasalplaten. De ingang van de handelszaak wordt benadrukt met een betonnen luifel.

• Gemeentearchief Beersel, Bouwdossiers, dossier B4003/1964.

Auteurs: Mertens, Joeri