erfgoedobject

Bijgebouwen in cottagestijl

bouwkundig element
ID
303318
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303318

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bijgebouwen in cottagestijl uit 1910-1913, opgetrokken voor Ceuppens-De Taverniers Jules. Samen met het verbouwde woonhuis gelegen in een riante beboomde tuin, afgescheiden van de straat met een haag en een hek.

Dwars op de straat ingeplant bijgebouw dat kadastraal geregistreerd werd in 1910 en de uitbreiding ten noorden in 1913 (kadastrale registratie). Het is een langgestrekt volume van één bouwlaag onder een combinatie van pannen zadeldaken en afgewolfde daken. Het gebouw is vier traveeën breed en twee traveeën diep. De wit geschilderde bakstenen langsgevel aan erfzijde wordt horizontaal belijnd door een rood geschilderde bakstenen plint, de identiek afgewerkte muurband en de fraai uitgewerkte houten gootlijst op klossen. Het gebouw wordt geritmeerd door segmentboogvormige muuropeningen waarvan de bogen eveneens geaccentueerd zijn met rood geschilderde baksteen. In de puntgevels wordt vakwerk gesuggereerd door middel van uitspringende rood geschilderde baksteen. Het historische houten schrijnwerk bleef bewaard.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1910/8, 1912/10 en 1913/4.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bijgebouwen in cottagestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303318 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.