Parkje van het Zavelhof

Beschrijving

Parkje in landschappelijke stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aangelegd bij het nu in twee eigendommen verdeelde oudere Zavelhof.

Dit was tijdens het Ancien Régime één der pachthoven van het kartuizerklooster Sint-Jan te Zelem, dat in 1797 met 41 bunder land werd verkocht en naderhand buitenhuis met hoeve werd. Het is gelegen aan een bijbeek van de Zwartebeek en ten westen van het gehucht. Het strekt zich ten noorden uit achter het huis en is niet meer dan een ruim grasveld met bomen in en errond, dat afdaalt naar een vijver met eilandje. Dit laatste is bereikbaar via een markante witgeschilderde boogbrug van smeed- en gietijzer.

Bomen

Rode bastaardpaardekastanje (Aesculus x carnea) (245 cm stamomtrek, standaard gemeten op 150 cm hoogte), witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum) (300 cm), tamme kastanje (Castanea sativa) (298 cm, afgeknotte kruin), bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') (290 en 297 cm), Amerikaanse eik (Quercus rubra) (258 en 224 cm), gewone robinia (Robinia pseudoacacia) (346 cm), moerascipres (Taxodium distichum) (circa 20 m hoog), grootbladige linde (Tilia platyphyllos) (253 en 264 cm).

• PAQUAY J. 1929: De hoeven der kerkelijke instellingen in Limburg, in Verzamelde Opstellen, 48-64.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman