Parkje van de villa Sint-Jansberg

Beschrijving

Dendrologisch interessant parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, uit het einde van de 19de eeuw, nu bij een buitenhuis met uitzicht uit dezelfde periode, maar met oudere kern en ouder neerhof. De site is van feodale oorsprong en vertoont sporen van een neerhofopperhofstructuur. Inrijhek en boogbrug over de vijver.

Het domein ligt op de noordelijke flank van de vallei van de Zwartwaterbeek, op gronden van de voormalige kartuizerij van Zelem. Het is bereikbaar via een lange aarden weg met witte paardekastanjes die vanuit het noordoosten vertrekt, verderloopt langs de rand van en in het bos, bij het huis op de heuvel, uitloopt op een rij grootbladige linde (Tilia platyphyllos) en tenslotte aansluit op een dreef van grootbladige linde als oprit achter het huis. Rond het grasveld bij de woning groeien meerdere exemplaren van Californische schijncipres (Chamaecyparis lawsoniana), gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus), Oostenrijkse den (Pinus nigra subsp. nigra). De sterke niveauverschillen aan de rand van het grasveld zijn oude winningen van ijzerzandsteen. Het goed verschijnt op de stafkaart van 1951 die terreinopnames van 1933 en 1949 noteert. Beneden aan de Kolenbergstraat, net over de Zwartebeek ligt een 19de-eeuws toegangshek dat in het interbellum werd gerecycleerd en aanvankelijk het hek was van de rechtstreekse oprit door het domein, naar het kasteel Sint-Jansberg.

Bomen

In het door de Afdeling Bos en Groen beheerd aansluitend bos, groeien fraaie exemplaren van Ameri­kaanse eik (Quercus rubra), gewone es (Fraxinus excelsior), gewone robinia (Robinia pseudoacacia), Europese lork (Larix decidua), fijnspar (Picea abies), okkernoot (Juglans regia), tamme kastanje (Castanea sativa), naast gewone haagbeuk (Carpi­nus betulus) (327 cm stamomtrek, standaard gemeten op 150 cm hoogte), tamme kastanje (één van 490cm in een perceel met 10), bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') (501 cm) als restanten van tot bos omgezet oud park. De zuidelijk geëxposeerde helling is aangeplant als recente hoogstamboomgaard met perzik (Prunus persica).

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman