• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve gelegen op de hoek met de Frans Sermonstraat in het landelijke deel van de straat. Egidius Gysels bouwde het woonhuis kort voor 1866 (kadastrale registratie) en Petrus Ghysels-Wouters trok de schuren op in het begin van de 20ste eeuw. Ze werden kadastraal geregistreerd in 1911.

Rode bakstenen hoevegebouwen van één of twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, geschikt omheen een vierhoekig erf. De erftoegang bevindt zich in de Stationsstraat, via een ijzeren hek tussen twee gebouwen.

Het woonhuis is gelegen op de hoek van beide straten en telt vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak evenwijdig met de Stationsstraat. De straatgevel is als voorgevel uitgewerkt. De bakstenen lijstgevel heeft een hardstenen plint met keldergaten en wordt afgelijnd door een rijk uitgewerkte houten kroonlijst met een fries van casementen. Rechthoekige muuropeningen onder hardstenen lateien op de benedenverdieping en segmentboogvormige bovenvensters, allemaal voorzien van ontlastingsbogen met hardstenen sluit- en hoekstenen. In de zijpuntgevel aan de Frans Sermonstraat, op elke verdieping, één rechthoekig venster met hardstenen onder- en bovendorpels. Langs de erfzijde zijn, als gevolg van het aanpalende nutsgebouwen, drie traveeën zichtbaar: centraal staat de achterdeur, geflankeerd door vensters.

In de Stationsstraat, rechts aansluitend bij het woonhuis een stal van één bouwlaag en twee traveeën onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met de Stationsstraat) voorzien van twee segmentboogvormige verluchtingsgaten en een gootlijst in de straatgevel. Aan de erfzijde is de lijstgevel voorzien van een deur geflankeerd door twee vensters en dakvensers in het dak. Een ijzeren hek verbindt de stal met de haaks op de straat ingeplante langsschuur, die het erf aan noordzijde afsluit. Rechthoekige poort uitgevend op de straat. Overstekend zadeldak aan de erfzijde. Volledige gesloten buitengevel. Een tweede schuur, haaks op deze schuur, sluit de noordzijde van het erf af. Ten zuiden van het erf grenst een bijgebouw van één bouwlaag onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen) aan de Frans Sermonstraat, aan de straat geopend met één rechthoekige venster. Dit volume sluit haaks tegen de achtergevel van het woonhuis aan. Aansluitend een naar de straat gesloten laag volume onder zadeldak met Vlaamse pannen, enkele muurankers in de gevel. Ten westen van het erf staat een bakstenen hoevegebouw onder een pannen zadeldak; een laaddeur in de erfgevel.

• Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III (Sint-Pieters-Leeuw), 1866/34 en 1911/42.

Auteurs: Mertens, Joeri