Sint-Apoloniakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Apoloniakapel

Beschrijving

Kapel ter ere van de Heilige Apolonia, in 1891 gewijd door kapelaan Magnus. De kapelaan was verbonden aan de fabriekskapel Scheppers. De kapel is gelegen aan de kruising van vier wegen. Ze werd gerestaureerd in 1997.

Gepleisterde en witgeschilderde bakstenen betreedbare kapel op vierkante plattegrond onder een leien zadeldak met bekronend smeedijzeren kruis. De rechthoekige deur is omlijst met blauwe hardsteen; smeedijzeren deur waarvan de bovenste helft uit traliewerk bestaat. Boven de deur een hardstenen plaat met de inscriptie: DEZE KAPEL IS GEBOUWD TER/ EERE VAN DE H APOLONIA/ PATROONES TEGEN DE TAND/ PIJN DOOR P. J. HANSSENS EN/ JN VANBELLINGEN/ JAAR 1890.

Interieur. De wanden zijn gepleisterd, onderaan met schijnvoegen, bovenaan met muurschilderingen: engelen (met hamer en tang, attributen van de Heilige Apolonia) rondom een vuurhaard als achtergrond voor het beeld van Apolonia (op het eenvoudige altaar), een Mariamonogram en een Heilig Hart, gesigneerd door kunstenaar Maurits Nevens. Beschildering van het altaar met een Lam Gods;

• DENAYER L., WAUTERS A., COUDRON H. & DEKEMPENEER M. 2015: De kapellen van Lot, bestaande en verdwenen, En het dorp zal duren … 17.67, 51-55.
  • DESMET M. 2010: Sint-Jozef Lot, een nieuwe parochie, een nieuwe kerk en een nieuw dorp, En het dorp zal duren … 12.46, 12-121.

Auteurs: Mertens, Joeri