Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Tussen de Sint-Jozefkerk en de pastorie staat het in 1929 opgerichte oorlogsmonument ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het werd gebeeldhouwd door Joan Coomans uit Berlaar (Lier) in witte natuursteen. Het is een fragment van een oorlogsmonument dat op de Kemmelberg (Heuvelland) moest worden geplaatst. Van het gedenkteken dat 40.000 vierkante meter moest beslaan met terrassen, 42 beeldengroepen en gedenkhallen, werd maar een heel beperkt deel in Lot gerealiseerd. Coomans werkte aan het project van 1919 tot 1927.

Op een basis van drie treden in breuksteen rust een witte marmeren sokkel met erboven de natuurstenen sculptuur. Op de sokkel werden de namen van de Lotse gesneuvelden uit beide Wereldoorlogen aangebracht. De sculptuur verbeeldt een schreiende moeder die zich ontfermt over haar gesneuvelde zoon.

• DESMET M. 2010: Sint-Jozef Lot, een nieuwe parochie, een nieuwe kerk en een nieuw dorp, En het dorp zal duren … 12.46, 12-121.
  • THEYS C. 1938: Tusschen zenne en zoniën LOT, Toerisme 17.4, 106

Auteurs: Mertens, Joeri